Groente en fruit

Groente en fruit heb je in verschillende kleuren en maten en leveren allemaal stuk voor stuk voedingstoffen die je nodig hebt voor je lichaam. Eet je verschillende soorten groente en fruit per dag verlaagt dit de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 (suikerziekte).

Groenten

Voor groente is geen plantkundige definitie maar hoe we dit het beste kunnen omschrijven is een eetbare plant of een gedeelte ervan. Je hebt groenten die in kassen worden geteeld en wilde planten.

De meeste groenten kan je pas eten nadat je de groenten hebt gekookt. De groenten die je niet eerst hoeft te koken voordat je ze gaat eten noemen we rauwkost.

Volwassen krijgen het advies om 250 gram groenten te eten per dag.

Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf  Niet in de Schijf van Vijf
– Verse groente
– Voorgesneden groente
– Diepvriesgroente zonder toegevoegd suiker en zout
– Groente in blik of glas zonder toegevoegd suiker of zout
– Gepureerde groente zonder toegevoegd suiker of zout
– Groente in blik of pot met toegevoegd suiker of zout  
– Groentesap
– Groente a la crème 

Fruit

De plantkundige definitie voor fruit: De eetbare vrucht van een plant.

In de keuken is het echter al een heel stuk minder duidelijk. Bonen, tomaten, maïs, courgette en paprika zijn bijvoorbeeld ook eetbare vruchten. 

In het dagelijks taalgebruik is fruit misschien beter als volgt te omschrijven: eetbare vruchten die vaak rauw worden gegeten en meestal zoet zijn. Daarmee kom je al snel op fruit als appels, bananen, frambozen, perziken, meloenen en aardbeien, die de meeste mensen gevoelsmatig als fruit en beslist niet als groente zullen zien.

Door steeds verschillende soorten fruit te eten zorg je ervoor dat je steeds verschillende soorten voedingstoffen binnen krijgt.

Volwassen krijgen het advies om 2 stukken fruit per dag te eten (200g). Dit staat los van geperst fruit / smooties want hierbij gaan veel voedingstoffen verloren.

Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf  Niet in de Schijf van Vijf
– Vers fruit
– Voorgesneden fruit
– Diepvriesfruit zonder toegevoegd suiker
– Gedroogd fruit zonder toegevoegd suiker (beperkt, maximaal een handje per dag) 
– Fruit in blik op sap (beperkt) 
– Fruit in blik op siroop
– Vruchtensap
– Gedroogd fruit met toegevoegd suiker

Groente is geen fruit en fruit is geen groente: groente en fruit heb je beide nodig want ze leveren beide voedingstoffen. Je hebt ze beide nodig want elke soort groente of fruit leveren andere soorten voedingstoffen.

Eet dus minimaal 250g groente per dag en 2 stuks fruit.

Was die zooi!

Veel mensen twijfelen eraan of ze groenten en fruit nog moeten wassen voor dat ze gegeten kunnen worden. Dit komt omdat ze vaak al zijn gewassen door een fabrikant. Meestal is dit al gebeurd voordat je dit in de winkel koopt. Je weet alleen zelf niet hoe intensief dit gewassen is en zouden wij het aanraden om het nog een keer te wassen.