Groente gebakken in zonnebloemolie, olijfolie gesprenkeld over de salade, margarine op brood. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig.
Halvarine
Het meest verantwoorde smeervet is halvarine. Halvarine bevat per 100 gram ongeveer 40 gram vet. Naast vet bevat het product verder veel water, daarom is halvarine ongeschikt als bereidingsvet. Halvarine wordt gemaakt van plantaardige vetten.
Margarine
Margarine bevat per 100 gram ongeveer 82 gram vet, meer dan de dubbele hoeveelheid vet van halvarine. Deze vetten zijn voornamelijk onverzadigd. Margarine in een wikkel, gebruikt als bereidingsvet, bevat meer verzadigde vetten. Dit komt door het productieproces waarin de vetten ‘gehard’ worden. De vloeibare margarine die als bereidingsvet gebruikt wordt, bevat over het algemeen meer water en daardoor minder vet.
Roomboter
Roomboter wordt zowel als smeer- en bereidingsvet gebruikt. Het bevat per 100 gram zo’n 82 gram vet, net als margarine. Het verschil zit in het soort vet. Roomboter wordt gemaakt van dierlijk vet, waarvan de helft verzadigd is. Daarmee is roomboter de minst verantwoorde keuze. Een voordeel van roomboter is dat het veel puurder is dan halvarine en margarine. Als je er een normale hoeveelheid van gebruikt (5 gram per boterham) word je daar niet dik van.
Olie
Olie bestaat volledig uit vet, hier is geen water aan toegevoegd. In 100 gram olie zit 100 gram vet. Al het vet is plantaardig en onverzadigd. Daarmee is olie als bereidingsvet een verantwoorde keuze, mits je het met mate gebruikt (eén eetlepel in een maaltijd voor twee personen) want het bevat veel calorieën. Olie kan gebruikt worden in koude en warme gerechten. Afwisseling van verschillende soorten olie is het meest gezond, omdat alle oliën een andere samenstelling vetzuren bevatten.
Smeer- en bereidingsvetten zijn dus heel gezond en belangrijk in je dagelijkse voeding. Probeer de verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden. Besmeer elke boterham met halvarine en gebruik olijfolie om je maaltijd te bereiden. Zo krijg je voldoende voedingsstoffen binnen en heb je genoeg energie om lekker te kunnen sporten.
Verzadigde vetten = Verkeerd
Onverzadigde vetten= Oke
Hoeveel vetten heeft jouw lichaam nodig?
Het voedingscentrum gaat uit van een dagelijks gebruik van 15 gram bereidingsvet en dat elke boterham besmeerd wordt met 6 gram margarine of halvarine.
Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf | Niet in de Schijf van Vijf |
– Zachte margarine of halvarine voor op brood – Vloeibare margarine en vloeibaar bak-en-braadvet – De meeste plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie | – Harde margarine – Hard bak- en braadvet – Hard frituurvet – Roomboter – Kokosvet (kokosolie) – Palmolie |