Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel bevatten veel eiwit. Dit is een belangrijke bouwstof voor het lichaam.

Vis:

Vis als voedsel kan onderscheiden worden in zoutwatervis, zoetwatervis en trekvis. Deze kunnen vervolgens weer worden onderverdeeld in magere- en vette vis.

Het eten van vis, in het bijzonder vette vissoorten zoals bijvoorbeeld paling, tonijn en haring hebben een positief effect op het lichaam. Het vet bestaat van deze vissen bestaat onder andere uit omega 3-vetzuren wat belangrijk is voor het functioneren van de hersenen. Daarnaast heeft omega 3 ook nog een positief effect op het verminderen van de kans op hart en vaatziekten.

Peulvruchten:

Peulvruchten zijn kleine voedzame vitamine bommetjes die onderdeel uit maken van een gezond voedingspatroon. Deze bonen, linzen en kikkererwten zitten vol met vezels, eiwit, ijzer, vitamine B1 en andere belangrijke voedingsstoffen. Ze bevatten bijna dezelfde voedingsstoffen als vlees, alleen vitamine B12 ontbreekt. Ze noemen dit ook wel de vlees vervangers. Vitamine B12 zit ook veel in zuivel en eieren dus voor vegetariërs is dit een ideaal product om vlees te vervangen en om toch alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen.75 gram peulvruchten staat ongeveer gelijk aan 100 gram vlees.

Daarnaast zijn peulvruchten zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dat is goed voor de bloedvaten.

Vlees:

Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren. Vlees is een leverancier van vitaminen en mineralen die moeilijker uit plantaardige voeding gehaald kunnen worden. Een groot deel van deze bouwstoffen heeft het lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Vlees levert deze bouwstoffen die niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt. IJzer bijvoorbeeld, ijzer is belangrijk voor de zuurstoftransport, stofwisseling en energiehuishouding. Ook vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof in vlees. Dit helpt het lichaam bij herstelprocessen en bloedaanmaak. Vlees wordt in verschillende soorten verdeeld: Rood, wit, orgaan en bewerkt vlees.

·         Rood vlees:

 Rund-, varkens-, lams-, geiten- en wild-vlees vallen onder rood vlees. Rood vlees betekent niet per se rauw vlees, ook vlees wat gaar is deze dieren wordt rood vlees genoemd. Dit komt omdat dit vlees er rood uit ziet als je dit in de supermarkt of bij de slager koopt.

Een nadeel van te veel rood vlees (meer dan 500 gram per week) is dat het relatief een grote hoeveelheid heemijzer bevat. Deze stof kan schade aanrichten aan de wand van de dikke darm. Dit kan dus het risico op kanker verhogen.

·         Wit vlees:

 Pluimvee en ander gevogelte vallen onder wit vlees. Onder pluimvee worden de kip en kalkoen gerekend. Als je dit in de winkel wil kopen dan ziet dit er wit uit.

Het zijn magere producten die erg weinig calorieën bevatten en toch zorgen voor de benodigde voedingstoffen.

·         Orgaanvlees: 

 Onder orgaanvlees verstaan we de organen van dieren en gevogelte o.a. lever, nieren. In sommige culturen wordt dit vlees vermeden, in andere landen staat het op het dagelijkse menu of is het zelfs een delicatesse.

Bepaalde soorten orgaanvlees bevatten veel cholesterol wat een slecht invloed kan hebben voor de gezondheid.

·         Bewerkt vlees: 

 Bewerkt vlees is vlees dat gezouten, gerookt of op een andere manier geconserveerd is door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn vleeswaren, ham, salami, bacon, rookworst en knakworst. Hamburgers en gehakt zijn bewerkt vlees als ze ook zijn geconserveerd met zout of chemische additieven( bijvoorbeeld

e-nummers). Verse hamburgers of gehakt vallen niet onder bewerkt vlees, omdat het niet geconserveerd wordt.

De voornaamste reden om dit soort vlees te beperken is omdat dit type vlees erg veel zout bevat om de smaak van de producten te bevorderen. Teveel zout wordt in verband gebracht met een hoge bloeddruk en met een verhoogde kans op hart en vaatziekten.

Ei:

Een ei is een voedingsmiddel die door mensen veelvuldig wordt gegeten. Veel dieren leggen eieren en we kunnen dus ook onderscheid maken tussen een aantal soorten: vogeleieren, reptiel eieren en andere eieren.

Vogel eieren

Alle vogeleieren zijn in principe eetbaar alleen zit er een verschil in de bereiding hiervan. De ene zal je langer moeten koken dan de andere om de schadelijke bacteriën niet binnen te krijgen.  

Reptiel eieren

In bepaalde exotische landen staan de eieren van krokodillen en schildpadden op het menu en ze schijnen ook lekker te zijn. Ook slangeneieren zijn eetbaar. Waterschildpadden en varanen vinden ze een delicatesse. De eieren van reptielen zijn niet zoals vogeleieren, de vruchten van de eieren zijn verder ontwikkeld. Er zit al een beestje in die eieren wat door ons Europeanen niet wordt gewaardeerd.

Andere eieren

De meeste viseieren zoals kaviaar en lompviseieren zijn eetbaar voor de mensen en worden als delicatesse geserveerd. De eieren van de geep zijn giftig voor warmbloedige dieren en ook voor de mens. De geep is een trekvis die voorkomt in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Eieren van amfibieën zijn meestal zeer klein. In de derdewereldlanden worden ze gedroogd, vermaalt en verwerkt in voedsel of in soep. De eieren van de Harlequin Tree Frog, een soort kikker die op de Filippijnen voorkomt zijn giftig voor de mens.

Ook de eieren van insecten zijn in principe eetbaar maar ze zijn ook erg klein.

Eieren zijn erg gezond voor je het bevat eiwit, omega 3 en veel vitamines en mineralen.

 

Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf  Niet in de Schijf van Vijf
– Vis (vooral vette vis) 
– Schaal- en schelpdieren
– Peulvruchten, zoals linzen en bruine bonen 
– Onbewerkt vlees, zoals kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, (extra) mager gehakt, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, varkensschouderkarbonade, hamlap en mager lamsvlees 
– Eieren
РTofu en temp̩
– Kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes met niet te veel zout 
РAlle vleeswaren, zoals worst, ham of pat̩
– Bewerkt vlees, zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees 
– Vette vleessoorten, zoals speklap, gehakt, spare ribs, lamskotelet en lamskarbonade 
– Peulvruchten uit blik met toegevoegd suiker of te veel zout
– Kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes met te veel zout  

Zuivel 

Onder zuivel verstaan we magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk. Het nemen van zuivel verlaagt het risico op darmkanker en het eten van yoghurt verlaagt het risico op diabetes type 2.

Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet of drink je magere en halfvolle melkproducten dan krijg je minder verzadigd vet binnen.

WAT STAAT IN DE SCHIJF VAN VIJF EN WAT NIET?

Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf  Niet in de Schijf van Vijf
– Magere en halfvolle melk, karnemelk
– Magere en halfvolle yoghurt 
– Magere kwark
– Drinkyoghurt 
– Sojadrink met toegevoegd vitamine B12 en calcium
– 10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout 
– Zuivelspread
– Hüttenkäse
– Mozzarella
– Verse geitenkaas
– Zuivel- en sojadrank met te veel suiker 
– Pudding en toetjes met toegevoegd suiker
– Volle melk en volle yoghurt
– Rijstmelk en amandelmelk
– Vla
– Roomijs, softijs en yoghurtijs
– 48+ en 60+ kaas
– Feta
– Crème fraîche, zure- en kookroom 
– Slagroom

Noten

Noten groeien aan bomen. Het zijn droge vruchten, omhuld door een vruchtwand. Dit is een harde, houtachtige dop, waar meestal 1 noot in zit. Voorbeelden van veel gegeten noten zijn: amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Amandelen zijn officieel fruit. Toch worden pinda’s en amandelen vanwege hun eigenschappen tot noten gerekend.

Noten verlagen net als peulvruchten het LDL-cholesterol, en dat is goed voor je bloedvaten. Noten verlagen ook het risico op hartziekten. Met een handje per dag krijg je flink wat onverzadigde vetten binnen die helpen je bloedvaten gezond te houden. 

 

WAT STAAT IN DE SCHIJF VAN VIJF EN WAT NIET?

Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf  Niet in de Schijf van Vijf
– Ongezouten noten en pinda’s 
– Notenpasta en pindakaas van 100% noten of pinda’s
– Gezouten noten 
– Borrelnoten
– Noten met chocolade of suiker
– Notenpasta en pindakaas met toegevoegd zout of suiker